Когато бебето се роди. 7 важни неща, които не трябва да забравяте

Когато бебето се роди, обикновено следват няколко ключови етапа и процедури:

1. Първоначален преглед

 Лекарите или акушерките ще направят първоначален преглед на новороденото, за да оценят състоянието му. Това включва измерване на теглото, дължината и обиколката на главата. – Използва се оценка по скалата на Апгар (Apgar score), която оценява сърдечната честота, дишането, мускулния тонус, рефлексите и цвета на кожата.

2.Грижа за новороденото

Поставяне на бебето на гърдите на майката за първия контакт кожа до кожа. – Почистване на бебето и обикновено поставяне на шапка, за да се поддържа топло.

3. Медицински процедури

Инжектиране на витамин К за предотвратяване на кръвоизливи. Поставяне на очни капки или мехлеми за предотвратяване на инфекции.

4.Хранене

Първо кърмене, ако майката избере да кърми. Това помага за стимулиране на лактацията и изграждане на връзката между майката и бебето.

5. Идентификация

Поставяне на идентификационни гривни на бебето и майката, за да се избегнат обърквания.

6. Допълнителни прегледи

В първите часове и дни след раждането бебето ще бъде прегледано от педиатър, който ще провери за евентуални здравословни проблеми.

7. Изписване от болницата

След няколко дни, ако всичко е наред, майката и бебето ще бъдат изписани и ще се приберат у дома. Тези стъпки могат да варират в зависимост от конкретната болница и региона, но в общи линии това са основните процедури, които следват след раждането на бебето.



 Коментари